rohu

Hasznos tudnivalók

Az alábbiakban megtalálja azt a minimális hardwer felszereltséget, ami szükséges ahhoz, hogy Ön a CT felvételeket meg tudja nézni. A tőlünk kapott CD-vel automatikusan feltelepítődik a program, melynek segítségével el tudja végezni a szükséges méréseket. Igény esetén ingyenes programkezelési segítséggel állok a Önök rendelkezésére.

CPU2GHz Intel Duo Core
RAM4GB
Merevlemez(HDD)1.2GB telepítés + 250GB ajánlott az alkalmazás használatához
VideokártyaOpen GL 1.2 támogatott 512MB RAM-os AGPx8
Képernyőminimum 1024x768 32bit-es felbontást támogató
Operációs rendszer- Windows 2000 SP4
- Windows XP SP3
- Windows Vista Ultimate SP2
- Windows 7 SP1
Hálózati eszköz100 Mbits for LAN
Optikai egységDVD író
Egér2 gombos görgetővel ellátott

Használati útmutató

EZT A KIS VÁZLATOS ÚTMUTATÓT AZ ÖN MUNKÁJÁNAK A MEGKÖNNYÍTÉSÉRE KÉSZÍTETTÜK.

HOGYAN ÉRTÉKELHETEM EGYSZERÜEN A PÁCIENSEIMRŐL KODAK CS 9000 3D BERENDEZÉSSEL KÉSZÜLT CBCT-FELVÉTELEKET?

A Dental-CT rendelőjében működő KODAK CS 9000 3D berendezéssel készült kis térfogatú DVT (Digitális VolumenTomográfia) vagyis CBCT felvételeket a CS 3D Imaging Software 3.2.9 program segítségével tekintetik meg (CS a Carestream Health Inc. rövidítése).

A Digitási Volumen Tomográfia kiértékelő programmal az Ön által használt implantátum virtuális beültetésével is tervezhet a leképzett térfogatban. A DVT-felvételeket a Dental-CT úgy adja a CD-n, hogy ha Ön a CD-t a számítógépébe helyezi, a program automatikusan elindul és használható. A valósághű implantátum modell virtuális beültetésének a lehetősége – az implantátumkönyvtár telepítésén keresztül – már a CS 3D Imaging program előzetes telepítését igényli a felhasználó számítógépére.

Az útmutató nyomtatható formátumban

A CS 3D Imaging programba jelenleg a következő implantációs rendszerek tőlthetők be:

ALPHATECH, ANTHOGYR, AstraTech, BTI, Bicon, BioComp, BioHorizons, Biomet 3i, Biotech-International, Camlog, Easy System Implants, EuroTeknika, Friadent, Implants Diffusion International, MIS, MOZO GRAU, Neoss, Nobel Biocare, OT medical, Southern Implants, Straumann, T.B.R. Group, Tekka, Tekka-ortho, Thommen medical, Zimmer, m and k dental.

TARTALOM

I. TELEPÍTÉS
II. AZ IMPLANTÁTUM KÖNYVTÁR LETÖLTÉSE
III. AZ IMPLANTÁTUM KÖNYVTÁRBAN NEM SZEREPLŐ VIRTUÁLIS IMPLANTÁTUM MODELL TERVEZÉSÉNEK A LEHETŐSÉGE
IV. DIGITÁLIS VOLUMENTOMOGRAM (DVT/CONE BEAM CT) FELVÉTELEK BETÖLTÉSE ÉS A CS 3D IMAGING DIAGNOSZTIKAI PROGRAM HASZNÁLATA

I. TELEPÍTÉS

A CS 3D Imaging diagnosztikai program telepítéséhez a „Setup3DViewer” és a demó felvétel (Data) CD-n kérhető a Dental-CT Bethlen Gábor utca 30. rendelőben.

Telepítéshez kérjük, helyezze be a telepítő CD-t a számítógépbe és nyissa meg. A lemezen a telepítendő setup programot (Setup3DViewer) és a demó felvételt (Data) találja.

Kérjük, másolja át a programot és a demó felvételt számítógépe „asztalára”.

Indítsa el a „Setup3DViewer” programot, és engedélyezze a program futását számítógépén, állítsa be a kívánt nyelvet, majd lépjen tovább (Next).

Válassza a „Dental” üzemmódot (nyíl).

Az egyszerűbb telepítés végett az „Easy” beállítást ajánljuk.

Ezután válassza mindig a következő lépést.

A program telepítésének ideje számítógépe felkészültségétől függően többnyire maximum 1-2 perc.

Végül fejezzük be a telepítés folyamatát (Finish), de a CS 3D Imaging programban további beállítások szükségesek.

Ezért most indítsuk el a CS 3D Imaging programot

Keressen rá a demó felvételre (Data), nyissa meg és kattintson egy 3D szeletre (a képen 3DSlice106.dcm), majd válassza az „OK”-t.

A program betölti a felvételt.

A képernyő tetején, a jobb oldalon látható kis kérdőjelre kattintva (nyíl) veheti igénybe a program automatikus segítségét.

A képernyő tetején, a jobb oldalon látható kis fogaskerekekre kattintva (nyíl) állíthatja be a programot.

Lehetőség van a 3D megjelenítés minőségét a számítógépünk teljesítményéhez igazítani adott határok között, ezért az egyszerű és gyors használat végett a következő beállítást javasoljuk:

Az itt látható módon az AP irányú koponyára kattintva (sárga nyíl) a 3D megjelenítés grafikájának a minőségét tudjuk beállítani. Megfelelő grafikus kártya és memória esetén az itt látható beállítást javasoljuk (fehér nyíl), de ha ettől számítógépe „lelassulna”, kérjük a bal oldal irányába tolja el a csúszkát és az árnyékolást a pipára kattintva kapcsolja ki.

A vonalzóra kattintva ellenőrizzük, hogy a távolságmérés mértékegysége mm legyen (sárga nyíl).

A célszerűbb használat érdekében az oldalirnyú koponyára kattintva (sárga nyíl) a beállításoknál az „újraformázási eszközt” úgy kapcsolja ki, hogy egy négyszögben se legyen pipa.

Végül ajánlatos a metszetek térbeli irányultságát az alábbiak szerint beállítani, és „OK”.

A tájékoztató terjedelme miatt nem kívánunk a részletekben elveszni, probléma esetén további információkért forduljon a Dental-CT munkatársaihoz.
Hátra van még a CS 3D Imaging program implantátum könyvtárának a telepítése.

UGRÁS A TARTALOMHOZ

II. AZ IMPLANTÁTUM KÖNYVTÁR LETÖLTÉSE

Válassza az „Curved Slicing” (ívelt szeletelés) megjelenítést (piros nyíl), majd kattintson az implantátum jelre (sárga nyíl).

Új ablak jelenik meg, mely nem tartalmaz implantátum adatokat. Az implantátum könyvtár letöltéséhez válassza a „Manage Library” funkciót, melynek feltétele a zavartalan internet kapcsolat megléte.

Amennyiben nem rendelkezik működő internet kapcsolattal, akkor a bal oldalon látható kép jelenik meg.

Létező internet kapcsolat esetén (jobb oldali kép) választhatja az „Add Implant Manufacturer” funkciót (sárga nyíl), majd „Next” (piros nyíl).

A program automatikusan felajánlja az összes elérhető implantátum letöltését. Amennyiben erre nem tart igényt, kattintson a „Select All” felirat melletti kis négyzetre, hogy a pipa jel eltűnjön (sárga nyíl).

A kívánt implantációs rendszer kijelölését követően kattintson a „Next” feliratra (piros nyíl).

A letöltés perceket vehet igénybe, ne szakítsa meg, majd a letöltés végeztével „OK” (sárga nyíl).

Az adott rendszeren belüli további implantátum méret/típus megtekintéséhez a nyilakkal lehet lapozni (piros színű nyíllal kiemelve). Lehetőség van az implantátum neve melletti kis csillagra kattintva azt „Favorite” (Kedvenc) jelöléssel ellátni, melynek segítségével az így megjelöltekre könnyebben rákereshet.

A virtuális implantátum behelyezéséhez a leképzett térfogatba kattintson az igenre.

UGRÁS A TARTALOMHOZ

III. AZ IMPLANTÁTUM KÖNYVTÁRBAN NEM SZEREPLŐ VIRTUÁLIS IMPLANTÁTUM MODELL TERVEZÉSÉNEK A LEHETŐSÉGE

További lehetőséget jelent a felhasználónak igény szerint saját implantátum modell összeállítása a program segítségével, amennyiben nem talált megfelelőt a könyvtárban. Ehhez kattintson a „Create your own implant” mezőre.

A tervezett implantátum szükséges hossz és keresztmetszet adatainak a megadását követően a sablonok felhasználásával megadhatjuk a használni kívánt implantátum formáját is.

Ezekkel a lépésekkel a CS 3D Imaging diagnosztikai program telepítése teljessé vált, használatához sok sikert kívánunk!

UGRÁS A TARTALOMHOZ

IV. DIGITÁLIS VOLUMENTOMOGRAM (DVT/CONE BEAM CT) FELVÉTELEK BETÖLTÉSE ÉS A CS 3D IMAGING DIAGNOSZTIKAI PROGRAM HASZNÁLAT

A DVT-felvételt tartalmazó CD behelyezése után automatikusan elindul a CS 3D Imaging diagnosztikai program. (Amennyiben számítógépe erre külön rákérdez, engedélyezze a program futását.)

Ez a kezdő kép fog megjelenni. A képernyő bal oldalán egy oszlopban vannak az eszközök (fehér színnel kiemelve), felül egy sorban az öt választható nézet (sárga színnel kiemelve).

A képernyő felső sorában a bal oldalon látható ötféle megjelenítés közül választhat a felhasználó, ahol a színes 3D felszín nézet mellett a következő irányú metszetek állnak a vizsgálatot végző fogorvos számára:

A képernyő bal oldalán található oszlopban elhelyezett piktogramok funkciókat jelölnek:

Fényerő és alatta a kontraszt, továbbá kép keménység beállítás lehetőségi a három vízszintesen futó csúszkával (piros nyilak). A sárga nyíllal jelölt eszköz visszaállítja az alapbeállítást.

Színes 3D felszín megjelenítés beállításai, és alatta a sárga nyíllal jelölt eszköz visszaállítja az alapbeállítást.

Síkok megjelenítésének a beállításai, alatta a piros nyíllal jelölt eszköz visszaállítja az elforgatott síkok irányát az alapállásba.

Ugyanitt a nyíllal jelölt helyre kattintva állítható a 3D megjelenítés színárnyalata is, mi a „Realist” beállítás alkalmazását javasoljuk.

A „Mouse settings” - valójában az egér „görgő” - funkció beállításának a lehetősége. Felül „Slide”, azaz a sík finom mozgatása rétegről rétegre, alatta „Zoom”: adott mezőben a kép nagyítása.

Új ablakban ezek alatt megjelenítve a következő eszközöket használhatjuk az egyes nézetekben a bal egérgombbal rákattintva:

Kijelölő eszköz (alapbeállításban ez az aktív)

Távolság mérése

Szögmérés

Az arcív kijelölése „Curved Slicing” funkcióban, azaz a panorámaszerű megjelenítés létrehozásának a lehetősége (ajánlatos 1 leképzett térfogat esetén maximum 5 ponttal kijelölni).

Canalis mandibulae vagy canalis incisivus színnel való kiemelése (a csatorna kifestésének a végén kétszer kell a bal egérgombbal kattintani).

Virtuális implantátum modell eszköz. Az implantátum behelyezése csak „Curved Slicing” funkcióban lehetséges.

Állkapocs ízületi fejecs (caput mandibulae) hosszanti tengelyének kijelölése harántmetszet szelet sorozat létrehozásához csak „Custom Sclicing” nézetben.

Fontos még itt kiemelni, hogy az arcív kijelölése „Curved Slicing” funkcióban a piktogram alatt elhelyezett apró háromszöggel (nyíl) kétféleképpen is lehetséges: kézzel kijelölve az ívet meghatározó pontokat agy automatikusan.

A „Tools” (eszközök) ablak jobb felső sarkában látható kettős háromszögre kattintva lehet a korábban elvégzett funkciókat - például méréseket - láthatóvá tenni.

Az ablak alján középen látható kis háromszögre kattintva (nyíl) lehet eldönteni, hogy melyik funkciónak a korábban végrehajtott műveleteit szeretnénk megjeleníteni: „Arch”. Továbbá itt a szem piktogramra kattintva a bal egérgombbal láthatatlanná tehetjük az ívet („Curved Slicing” funkció), a kis kukára kattintva pedig törölhetjük azt.

UGRÁS A TARTALOMHOZ

AZ „OBLIQUE SLICING” MEGJELENÍTÉS SAJÁTOSSÁGAI

Az „Oblique Slicing” az „Orthogonal Slicing” megjelenítés összes funkcióját tudja, ezen túlmenően itt lehetőség van még a síkok elforgatására is.

Minden síkot egy saját szín jelöl, amely alapján a többi nézeten is könnyen azonosítható. Ahol az adott sík megjelenítésre kerül, a jobb felső sarokban elhelyezett színes háromszög színe segít az azonosításban (kék nyíllal jelölve). Az adott síkot mutató vonalakon a képmező szélein két színazonos apró korong segíti a tájékozódást és a síkok eltolását/elforgatását. Az adott képmezőn belül a külső korong az adott sík eltolását teszi lehetővé (fehér nyilak), míg a belső a metszet elforgatását (sárga nyilak). A piros nyíllal jelzett piktogramra kattintva nagyíthatja ki a teljes képernyőre az adott nézetet.

Lehetőségünk van az adott képmezőben szeletek sorozatát megjeleníteni (sárga nyíl), illetve ezek közötti távolságot is beállítani (fehér nyíl).

Ugyanígy bármely megjelenítésben lehetőség van szeletsorozatok létrehozására (piros nyilak), továbbá az „Ívelt szeletelés” és a „Ferde szeletelés” nézetekben a kijelölt szelet irányok tetszőleges beállítására (eltolás fehér sárga nyíl, elforgatás nyíl).

Az implantátum modell virtuális beültetése is az „Ívelt szeletelés” megjelenítésben lehetséges. A bal egérgombbal kattintsunk az implantátum jelre:

A piros nyíllal jelzett gombokkal (le és fel nyilak) van lehetőségünk az előzőleg már számítógépünkre feltöltött implantátum könyvtárban a megfelelő típus és méret keresésére, amit a bal egérgombbal kijelölve (kék nyíl) és az „OK” választásával (fehér nyíl) tudunk beilleszteni a leképzett térfogatba.

A virtuális implantátum modell elforgatását a sárga nyilakkal jelzett, míg mozgatását a piros nyíllal jelzett körök bal egérgombbal történő megragadásával tudjuk az egyes síkokban végrehajtani.

A program kezelése egyszerű, könnyen áttekinthető kezdő felhasználók részére is. Az értékeléshez sok sikert kívánunk!

UGRÁS A TARTALOMHOZ

További kérdések esetén forduljon a Dental-CT munkatársaihoz!

Az útmutató nyomtatható formátumban